De Europese beurzen wisten zich dinsdag te herstellen van de verliezen van de afgelopen handelsdagen.

Beleggers koesterden hoop op iets meer ontspanning in de verhouding tussen Rusland en het Westen na de overdracht van de zwarte dozen van de neergeschoten Boeing boven Oekraïne en de unanieme aanname van de VN-resolutie waarin het neerhalen van het toestel wordt veroordeeld.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 407,95 punten. De Midkapindex kreeg er 0,7 procent bij en eindigde op 623,44 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt boekten winsten tussen de 1 en 1,5 procent.

,,Het lijkt erop dat de beurzen na de recente koersdalingen een nieuwe bodem hebben neergezet, waarvan we weer wat opkruipen. De ergste schrik van de vliegramp lijkt achter de rug en beleggers hopen op goede kwartaalresultaten van bedrijven“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

SBM Offshore en Unilever

Sterkste stijger in de AEX was dienstverlener aan de olieindustrie SBM Offshore met een winst van 3,1 procent. Unilever volgde met 2,5 procent.

Verffabrikant AkzoNobel, die woensdag de kwartaalcijfers bekendmaakt, dikte 1,4 procent aan. Supermarktconcern Ahold en speciaalchemiebedrijf DSM waren de sterkste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met minnen van 0,6 procent. DSM kreeg in de ochtend een afwaardering van investeringsbank Canaccord te verwerken.

KPN ging 0,4 procent vooruit, na eerder op de dag sterkere plussen te hebben geschreven. Volgens ING ligt de koers van KPN momenteel zo’n 20 procent lager dan die van concurrenten en kan het aandeel deze achterstand inlopen. Daarnaast verwerkte de markt het bericht dat het Mexicaanse telecomconcern América Móvil (AMX) zijn belang in het Nederlandse telecombedrijf heeft verkleind.

Credit Suisse daalde in Zürich met 1 procent. De Zwitserse bank heeft in de afgelopen periode zijn grootste kwartaalverlies geleden sinds 2008, door een miljardenschikking die het financiële concern trof met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Ook het Zwitserse Actelion (plus 2,6 procent) kwam met kwartaalcijfers. Het grootste Europese biotechnologiebedrijf verhoogde voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting. In Londen werden de resultaten van Royal Mail (min 3,4 procent) minder goed ontvangen. De Britse postbezorger heeft last van stevige concurrentie van bedrijven als TNT Express (plus 0,3 procent) op de Britse markt voor pakketbezorging.

De euro was 1,3469 dollar waard, tegen 1,3522 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 104,78 dollar. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 107,68 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl